Przejdź do głównej zawartości

Czym jest index NDVI i jak może pomóc rolnikowi?

W precyzyjnym rolnictwie często mówi się o wykorzystaniu różnych wskaźników wegetacji, najpopularniejszym bezwzględnie jest NDVI. Używa się go do monitorowania pól i upraw za pomocą zdjęć satelitarnych. Postaramy się, w prosty sposób wyjaśnić czym jest ów indeks i jak używać go do analizy w terenie.

Wskaźnik NDVI to wskaźnik zdrowia rośliny na podstawie tego, jak roślina odbija fale światła. Przykładowo dla ludzkiego oka roślina jest zielona, ponieważ barwnik chlorofilowy w niej zawarty odbija zielone fale, a pochłania czerwone fale, co skutkuje fotosyntezą – roślina rośnie i się rozwija. Struktura komórkowa rośliny odzwierciedla fale bliskiej podczerwieni. Tak więc zdrowa roślina, ta z dużą ilością chlorofilu i dobrą strukturą komórkową, aktywnie pochłania światło czerwone i odbija w pobliżu podczerwieni, dokładnie odwrotnie dzieje się z rośliną chorą.

Przykładowy wynik NDVI
Przykładowy wynik NDVI
Aby dowiedzieć się, jaka jest kondycja roślin, musimy porównać wartości pochłanianego światła czerwonego i odbitego światła podczerwonego. Do tego służy index NDVI. Oblicza się go za pomocą wzoru.
Wartość wskaźnika NDVI wyrażana jest od -1 do 1, gdzie wartości od -1 do 0 odpowiadają powierzchniom takim jak śnieg, woda, piasek, kamienie i obiekty infrastruktury, takie jak drogi i domy. Natomiast dla roślin wartości NDVI wynoszą od 0 do 1.

Wartość NDVI może nam określić stan rośliny na różnych etapach jej wzrostu, ale trzeba odpowiednio interpretować wyniki.
Wartości NDVI w przedziałach:
  • Mniej niż 0,15 – odpowiada zaoranej glebie bez roślinności,
  • 0,15 – 0,2 – może oznaczać, że rośliny zaczęły zimować we wczesnej fazie fenologicznej, przed krzewieniem,
  • 0,2 – 0,3 – może oznaczać, że rośliny weszły w fazę krzewienia i wznowiły wegetację,
  • 0,3 – 0,5 – może oznaczać, że rośliny rozwijają się prawidłowo, ale również można przypuszczać, że zaczęły zimować na późnym etapie fenologicznym, więc interpretacja zależy od momentu zrobienia zdjęcia satelitarnego,
  • Powyżej 0,5 – to bardzo wysoki poziom, jeśli jesteśmy w okresie zimy, to jest to powód, dla którego warto odwiedzić ten kawałek pola i sprawdzić co się dzieje z roślinami.
Każda wartość NDVI powinna być interpretowana na podstawie warunków pogodowe, jakie panują na zewnątrz, rodzaj uprawy (nie każda roślina jest tak samo „zielona”) oraz w odniesieniu o poprzednie wartości.

W trakcie sezonu wskaźnik NDVI pomaga zrozumieć, w jaki sposób rośliny sie rozwijają. Jeśli wartości indeksu są od średnich do wysokich (0,5-0,85), najprawdopodobniej nie ma większych problemów w tej części pola. Jeśli wskaźnik jest niski, prawdopodobnie występują określone problemy, takie jak brak wilgoci lub składników odżywczych. Lepiej samemu sprawdzić tę część pola. Na podstawie wskaźnika NDVI możemy zaplanować dawkę nawozu azotowego. Można również zaplanować nawozy fosforowe i potasowe. Pod koniec sezonu wskaźnik NDVI może określać części pola, które są gotowe do zbiorów – im niższy wskaźnik, tym bliżej etapu dojrzewania rośliny.

Nasza firma ciągle przeprowadza eksperymenty związane ze wskaźnikiem NDVI, modyfikujemy i sprawdzamy wyniki w celu zapewnienia jeszcze lepszej jakości odczytów niż czyste NDVI, np. ulepszamy wskażnik w taki sposób aby eliminować błędy wprowadzane przez chmury i cienie jakie mogą pojawić się na zdjęciach satelitarnych. Wyniki naszych badań są bardzo obiecujące, dlatego uruchomiliśmy usługę RSP, w której każdy rolnik może zgłosić swoje pole i otrzymać szczegółowe informacje na temat stanu swojego pola na przestrzeni całego roku. Interpretacje wyników podlegają szczegółowej analizie naszych agronomów, w rezultacie rolnik otrzymuje pełen pakiet wiedzy. Odwiedź naszą stronę i dowiedz się więcej www.raportstanupola.pl

Komentarze

  1. Ciekawy artykuł, i myśle że to bardzo ważne dla rolników. Ja w zeszłym roku przeprowadziłam się na gospodarkę, gdzie mąż mieszka. uczę się wszystkiego, czytam właśnie takie wpisy jak ten https://injit.pl/najpowszechniejsze-chwasty-na-polskich-polach-jak-z-nimi-walczyc/ chce pomagac mężowi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Charakterystyka najważniejszych szkodników rzepaku ozimego

Spośród roślin o znaczeniu gospodarczym, rzepak uważa się za roślinę uprawną najbardziej zagrożoną uszkodzeniami spowodowanymi przez szkodniki we wszystkich stadiach wzrostu i wytwarzania plonu. Uszkadzane mogą być wszystkie narządy rośliny: liścienie, liście, szyjka korzeniowa, łodyga, pąki kwiatowe oraz nasiona. Niniejszy artykuł przedstawia charakterystykę szkodników, powodujących największe straty w plonie rzepaku ozimego.  Chowacz brukwiaczek ( Ceutorhynchus napi Gyll.) Chowacz brukwiaczek jest największy spośród gatunków chowaczy występujących na rzepaku. Chrząszcz długości 3 – 3,5 mm, owalny, wypukły, ubarwienie jednolicie czarne, matowe z krótkimi białawymi łuskami. Chrząszcze przelatują z miejsca zimowania (gleba po zeszłorocznym rzepaku), wczesną wiosną, zazwyczaj w marcu, przy temperaturze powietrza osiągnie poziom 6 – 9 o C. W zależności od warunków pogodowych, pomiędzy obudzeniem się ze snu, a lotem chrząszczy mija do 2 tygodni. Gdy temperatura powietrza p...

Choroby pszenicy ozimej

Pszenica ozima może być narażona na infekcję wielu patogenów chorób grzybowych w całym okresie wegetacyjnym, skutkujących obniżeniem plonu oraz jakości ziarna . Wybrane choroby grzybowe mogą infekować w różny sposób oraz porażać różne części roślin (źdźbła, liście, kłosy). Do najważniejszych chorób grzybowych pszenicy ozimej należą: DTR (brunatna plamistość liści), rdze, septorioza paskowana liści, fuzarioza kłosów, łamliwość źdźbła zbóż i traw oraz mączniak prawdziwy zbóż i traw. Mączniak prawdziwy zbóż i traw Sprawcą choroby jest grzyb Blumeria graminis. Patogen rozwija się na powierzchni roślin, pobierając składniki pokarmowe z komórek skórki rośliny. Pierwsze objawy choroby można zaobserwować już jesienią, szczególnie w warunkach wysokiej temperatury i wilgotności powietrza. Charakterystyczny biały nalot grzybni z drobnymi czarnymi plamami pojawia się na liściach, pochwach liściowych, a także na źdźbłach. Silne porażenie tej choroby może skutkować przedwczesnym zasychaniem ...