Spośród roślin o
znaczeniu gospodarczym, rzepak uważa się za roślinę uprawną najbardziej
zagrożoną uszkodzeniami spowodowanymi przez szkodniki we wszystkich stadiach
wzrostu i wytwarzania plonu. Uszkadzane mogą być wszystkie narządy rośliny:
liścienie, liście, szyjka korzeniowa, łodyga, pąki kwiatowe oraz nasiona.
Niniejszy artykuł przedstawia charakterystykę szkodników, powodujących
największe straty w plonie rzepaku ozimego.
Chowacz brukwiaczek (Ceutorhynchus napi Gyll.)
Chowacz brukwiaczek
jest największy spośród gatunków chowaczy występujących na rzepaku. Chrząszcz
długości 3 – 3,5 mm, owalny, wypukły, ubarwienie jednolicie czarne, matowe z
krótkimi białawymi łuskami. Chrząszcze przelatują z miejsca zimowania (gleba po
zeszłorocznym rzepaku), wczesną wiosną, zazwyczaj w marcu, przy temperaturze
powietrza osiągnie poziom 6 – 9oC. W zależności od warunków
pogodowych, pomiędzy obudzeniem się ze snu, a lotem chrząszczy mija do 2 tygodni.
Gdy temperatura powietrza przekroczy 10 – 12oC, chrząszcze
Ceutorhynchus napi intensywniej
przemieszczają się w kierunku nowych pól rzepaku. Składanie jaj przez samice do
wierzchołkowych części pędów rzepaku rozpoczyna się po około 14 dniach od
opuszczenia miejsc zimowania. Larwy po wykluciu wwiercają się dalej w miąższ
łodygi i tam znajdują pożywienie. W łodygach powstają początkowo spękania,
później puste komory, często powstające podłużne pęknięcia w łodygach tworzą
rozwierające się szczeliny. Łodygi ulegają staśmieniu lub nieregularnie
nabrzmiewają, wyginając się zygzakowato. Kwiatostany ulegają deformacji,
wyginają się ku dołowi, w wyniku czego słabo zawiązują się łuszczyny, które
dojrzewają w różnym czasie.
Szkodliwość chowacza brukwiaczka
W
wyniku doświadczeń polowych stwierdzono, iż szkodnik ten w istotny sposób
wpływa na zmniejszenie plonowania rzepaku ozimego. W sytuacji gdy uszkodzenia
rzepaku przez larwy chowacza brukwiaczka osiągną 40% roślin, obniżka plonu może
przekraczać 20%. Największe szkody na plantacji rzepaku, powstają wówczas gdy
chowacza brukwiaczek, żeruje na młodych roślinach, które osiągnęły wysokość
około 8 cm. W późniejszych fazach rozwojowych rośliny rzepaku są bardziej
odporne na uszkodzenia powodowane przez tego szkodnika. Rośliny uszkodzone
przez larwy chowacza brukwiaczka, często porażane są przez suchą zgniliznę
kapustnych, zgniliznę twardzikową oraz szarą pleśń. Uszkodzone rośliny
przedwcześnie dojrzewają i osypują nasiona.
Zwalczanie chowacza brukwiaczka
Największą
efektywność zwalczania chowacza brukwiaczka osiąga się, gdy zabieg ochrony
roślin zostanie wykonany z chwilą ruszenia wegetacji rzepaku. Za najskuteczniejszy
termin wykonania zabiegu insektycydowego przeciw temu gatunkowi jest moment, w
którym samice rozpoczynają składanie jaj. Zalecają się również by zabieg
przeciw chowaczowi brukwiaczkowi wykonać po około 10 dniach po pojawieniu się
chrząszczy na plantacji rzepaku. Próg szkodliwości dla tego gatunku wynosi 10
chrząszczy w naczyniu żółtym, lub 4 osobniki na roślinach.
Chowacz czterozębny (Ceutorhynchus quadridens Panz.)
Chrząszcz
wielkości 2 – 3,5 mm, czarny, górna strona z białawymi lub żółtawymi łuskami
rozmieszczonymi nieregularnie, odnóża czerwono – żółte. Spód ciała pokryty
białymi łuskami tworzącymi na epimerycie śródtułowia jasną plamę. Chrząszcze
chowacza czterozębnego zimują na skraju lasów, w żywopłotach oraz ściółce liściastej. Na okres swojego
zimowania wybierają zazwyczaj suche oraz piaszczyste miejsca. Chrząszcze
przelatują z zimowisk na rośliny rzepaku w kwietniu, często w tym samym czasie
co słodyszek rzepakowy. Przy temperaturze powietrza wynoszącej 9,6oC,
następuje lot pierwszych osobników tego gatunku, natomiast przy temperaturze
przekraczającej 14,5oC zaczyna się lot masowy. Samice Ceutorhynchus quadridens składają jaja w
nerwy oraz ogonki liściowe. Larwy zaraz po wykluciu się z jaj rozpoczynają
żerowanie. Żer larw rozpoczyna się w ogonkach liściowych, następnie
przemieszczają się w kierunku rdzenia łodygi oraz korzenia. Po
przepoczwarczeniu się w ziemi chrząszcze szukają bezpiecznych miejsc na
spoczynek jesienno – zimowy.
Skodliwość
chowacza czterozębnego
Plonowanie roślin
rzepaku, objętych żerowaniem chowacza czterozębnego, może obniżyć się o około
30%. W Polsce Ceutorhynchus quadridens
jest gatunkiem występującym liczniej na plantacji rzepaku niż chowacz
brukwiaczek. W sytuacji wystąpienia żerowania chowacza brukwiaczka oraz chowacza
czterozębnego w tym samym okresie, straty w plonie mogą wynosić około 40%. Zaobserwowano,
iż rośliny rzepaku objęte żerowaniem tego gatunku wytwarzają mniej rozgałęzień
bocznych. Żerowanie larw hamuje ogólny rozwój roślin i poważnie wpływa na zmniejszenie
plonów. Znaczenie mają również wywiercone otwory, które stanowią „furtkę” dla
patogenów chorób grzybowych, szczególnie z rodzaju Phoma. Zaatakowane rośliny, są bardziej narażone na wyleganie, w
wyniku drążenia przez larwy tuneli żerowych. Pojawienie się chowacza czterozębnego
na roślinach rzepaku wczesną wiosną, powoduje największą obniżkę plonu roślin.
Natomiast wyrównanie plonu jest możliwe, gdy w okresie marzec – lipiec wystąpią
opady których suma kształtuje się na poziomie 300 mm.
Zwalczanie
chowacza czterozębnego
Zabieg
insektycydowy przeciw chrząszczom chowacza czterozębnego, należy przeprowadzić
zazwyczaj wcześnie, zaraz po nalocie pierwszych osobników tego gatunku na
plantację rzepaku, nawet przed składaniem jaj przez samice. Naloty chrząszczy Ceutorhynchus quadriden, mogą występować
w różnych okresach, dlatego należy przeprowadzać kontrolę liczebności tego
szkodnika dla wykonania kolejnego zabiegu. Próg szkodliwości dla tego gatunku
na przełomie marca – kwietnia, wynosi 20 chrząszczy w naczyniu żółtym, bądź 6
osobników na roślinach rzepaku.
Chowacz podobnik (Ceutorhynchus
assimilis Payk.)
Chrząszcz długości
2 – 3mm, półpodłużny, koloru ciemnoszarego. Ciało pokryte gęstymi, podłużnymi,
białymi łuskami. Chrząszcze chowacza podobnika zimują w glebie na głębokości 3–4cm. Chrząszcze przylatują na rośliny rzepaku w fazie tworzenia się pąków
kwiatowych lub na początku kwitnienia gdy temperatura powietrza przekroczy 13oC,
natomiast przy temperaturze około 20oC następuje lot masowy tego
szkodnika. Samica Ceutorhynchus assimilis
drąży ryjkiem otwór w łuszczynie i składa w jej wnętrzu jedno jajo. Larwy
po wylęgnięciu się, natychmiast przystępują do żerowania na nasionach wewnątrz
łuszczyn. Po okresie około 5 tygodni dorosłe larwy opuszczają łuszczynę i zagłębiają
się w górnej warstwie gleby w celu przepoczwarczenia. Chrząszcze po wyjściu z
ziemi rozlatują się na rośliny krzyżowe np. rzepak i żerują na liściach oraz
pędach tych roślin.
Szkodliwość chowacza podobnika
Chowacz podobnik
występuje na terenie całego kraju w dużych populacjach. Spadek plonu nasion
wywołany uszkodzeniami tego szkodnika wynosi około 30%. Larwy niszczą 5 – 6
zawiązków nasion w łuszczynie. Uszkodzone łuszczyny pozostają zamknięte, jednak
przedwcześnie żółkną i są lekko zdeformowane. Bezpośrednie straty wywołane
uszkodzeniami chowacza podobnika są zazwyczaj nieduże, natomiast szkody
pośrednie wywołane żerowaniem pryszczarka kapustnika są znacznie większe
(przedwczesne pękanie łuszczyn). Otwory w łuszczynach sprzyjają również
rozwojowi patogenów chorób grzybowych,
zwłaszcza rodzaju Alternaria
sp.
Zwalczanie chowacza podobnika
Chrząszcze chowacza
podobnika pojawiają się na roślinach rzepaku około 2 tygodni przed początkiem
kwitnienia, a ich nalot trwa do pełni kwitnienia. Pryszczarek kapustnik
natomiast rozpoczyna swój nalot na plantacje najczęściej na początku fazy
kwitnienia. Zabieg chemiczny przeprowadzony przed fazą kwitnienia skutecznie
zwalcza pierwszą populację tego szkodnika, lecz efektywność zwalczania
pryszczarka kapustnika nie jest wysoka. Próg szkodliwości chowacza podobnika,
przy którym występuje konieczność wykonania zabiegu wynosi 4 chrząszcze na 25
roślinach.
Słodyszek
rzepakowy (Meligethes aeneus)
Chrząszcz długości
około 3mm, podłużny, koloru czarnego, błyszczącego o ciemnozielonym lub
granatowym odcieniu. Larwa o długości 4mm jest biała z widocznymi plamkami na
grzbiecie, z ciemną głową oraz trzema parami odnóży. Chrząszcze zimują w
miedzach, rowach oraz skrajach lasów. Chrząszcze przylatują na plantacje rzepaku
w fazie tworzenia się paków kwiatowych gdy temperatura powietrza przekroczy 15oC.
Chrząszcze przegryzają pąki aby dostać się do pyłku kwiatowego, również samice uszkadzają
pąki kwiatowe, składając w nich jaja. Larwy rozwijają się po około 5 tygodniach.
Dorosłe larwy opuszczają rośliny i zagrzebują się w ziemi, gdzie się przepoczwarczają.
Chrząszcze słodyszka rzepakowego pojawiają się ponownie w czerwcu w celu
żerowania uzupełniającego i pod koniec sierpnia przelatują w miejsca zimowania.
Słodyszek rzepakowy wydaje jedno pokolenie w ciągu roku.
Szkodliwość
słodyszka rzepakowego
Słodyszek
rzepakowy występuje na terenie całego kraju w dużych populacjach. Spadek plonu
wywołany żerowaniem tego szkodnika może sięgać do 80%. Chrząszcze w fazie
pąkowania nadgryzają pąki kwiatowe u nasady. Uszkodzone pąki żółkną, zasychają
i opadają na ziemię, pozostają jedynie szypułki kwiatowe. W sytuacji
przedłużającej się fazy pąkowania, wynikającej m. in. z przedłużających się
chłodów, szkody mogą być bardzo duże. W fazie kwitnienia słodyszek rzepakowy
nie wyrządza szkód, a jeśli jego liczebność w łanie nie jest zbyt duża może
nawet przyczynić się do lepszego zapylenia roślin rzepaku.
Zwalczanie
słodyszka rzepakowego
Największą efektywność
zwalczania słodyszka rzepakowego osiąga się, gdy zabieg ochrony roślin wykona się
w fazie zielonego – żółtego pąka. Chrząszcze wykazują wysoką tolerancję na
substancje aktywne z grupy pyretroidów dlatego ważne jest by dobrze dobrać
preparaty przeznaczone do chemicznego zwalczania tego szkodnika. Próg
ekonomicznej szkodliwości dla słodyszka rzepakowego w fazie zwartego
kwiatostanu to 1, a w fazie luźnego kwiatostanu 3-5 chrząszczy na roślinie.
Komentarze
Prześlij komentarz