Przejdź do głównej zawartości

Wydajność upraw - dlaczego jest ważna?

Skuteczne rolnictwo opiera się na danych. Wszystko w rolnictwie dostarcza danych: gleba, pogoda, uprawa, sprzęt i ludzie. Dziś sprawdzimy, po co nam informacje o wydajności upraw.

Dane dotyczące plonów są jednymi z najcenniejszych. Każdy rolnik powinien gromadzić informacje o wynikach plonu ze swoich pól, a nawet z konkretnych części pól. Przede wszystkim wykorzystuje się je do szacowania zysków i strat, ale szczegółowe dane o tym, jaka była wydajność naszych upraw może mieć wpływ na nasze decyzje uprawowe w przyszłym sezonie. Precyzyjne zbieranie danych na temat plonowania jest ważne, ale może być kłopotliwe podczas zbiorów, które bardzo absorbują czas w trakcie prac. Z pomocą przychodzą coraz bardziej rozwinięte sprzęty rolnicze, które zbierają dane geograficzne oraz liczą wagę zbieranych plonów w czasie rzeczywistym, niekiedy są w stanie nawet określić jakość plonu.

Wielu rolników nie ma dostępu do nowoczesnego sprzętu, ale dobre przygotowanie do zbiorów i skrupulatne monitorowanie kolejnych faz zbioru, na pewno pomogą przy tworzeniu mapy zbiorów z danego pola. Można sobie z tym poradzić ręcznie, tzn. przed zbiorami zaplanować ścieżki przejazdów, podzielić pola na sekcje i ważyć plon z każdej sekcji osobno. A następnie na tej podstawie stworzyć sobie mapę gęstości plonu. Wymaga to sporo pracy i zorganizowania, ale  jest możliwe.

Innym rozwiązaniem jest możliwość zamówienia profesjonalnej usługi, przykładowo AgTechStudio monitoruje zbiory na polu za pomocą specjalistycznego sprzętu, następnie dzięki pomocy sztucznej inteligencji liczy zbiory i wykonuje mapę gęstości zbioru.

Mapa gęstości plonu pokazuje rozkład plonów na polu. Obszary, które były najmniej plonotwórcze, wymagają dodatkowej analizy, zdiagnozowania przyczyn słabych plonów i planu zabiegów mających na celu podniesienie wydajności pola. 
Mapa gęstości dla pola doświadczalnego - wykonanie AgTechStudio (usługi)
Odwiedź naszą stronę https://agtechstudio.com/ i dowiedz się więcej o naszych usługach i produktach.

Komentarze

  1. A jakie zboże jest najczęściej uprawiane w Polsce ? Mnie ten temat zaciekawił i czytałam w tym artykule o tym https://wiesci.waw.pl/uprawy-zboza-polsce-ktorych-gatunkow-uprawia-sie-u-nas-najwiecej/ . Nadal sa przecież spore gospodarki a ludzie sieją zboża, i dbają o nie żeby plony były spore.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Czym jest index NDVI i jak może pomóc rolnikowi?

W precyzyjnym rolnictwie często mówi się o wykorzystaniu różnych wskaźników wegetacji, najpopularniejszym bezwzględnie jest NDVI. Używa się go do monitorowania pól i upraw za pomocą zdjęć satelitarnych. Postaramy się, w prosty sposób wyjaśnić czym jest ów indeks i jak używać go do analizy w terenie. Wskaźnik NDVI to wskaźnik zdrowia rośliny na podstawie tego, jak roślina odbija fale światła. Przykładowo dla ludzkiego oka roślina jest zielona, ponieważ barwnik chlorofilowy w niej zawarty odbija zielone fale, a pochłania czerwone fale, co skutkuje fotosyntezą – roślina rośnie i się rozwija. Struktura komórkowa rośliny odzwierciedla fale bliskiej podczerwieni. Tak więc zdrowa roślina, ta z dużą ilością chlorofilu i dobrą strukturą komórkową, aktywnie pochłania światło czerwone i odbija w pobliżu podczerwieni, dokładnie odwrotnie dzieje się z rośliną chorą. Przykładowy wynik NDVI Aby dowiedzieć się, jaka jest kondycja roślin, musimy porównać wartości pochłanianego światła czerwone...

Nawożenie azotowe pszenicy ozimej

Nawożenie azotowe bezpośrednio wpływa na plon zbóż ozimych. Od wielkości i momentu zastosowania azotu, zależy liczba źdźbeł a co za tym idzie, również liczba kłosów. Nawożenie azotem należy rozpocząć wcześnie, przed ruszeniem wegetacji, kierując się zasadą, że „azot powinien czekać na rzepak/pszenice, a nie odwrotnie”. Nawożenie pszenicy ozimej Do uzyskania 1 tony ziarna jakościowego, pszenica ozima wraz z odpowiednią ilością słomy, w trakcie sezonu wegetacyjnego, pobiera od 28 – 32 kg N/ha. Zakładając plon 7-8 t/ha pszenica pobiera w przybliżeniu od 210 do 240 kg N/ha (7 t/ha x 30 kg N/ha). Nie oznacza to jednak, że należy dostarczyć roślinom aż tak dużej ilości azotu. Planując nawożenie należy brać pod uwagę Nmin (azot mineralny) w glebie, dostępny dla rośliny przez cały okres wegetacji. W zależności od żyzności gleby, temperatury oraz wilgotności, mineralizacji ulega od 40 – 60 kg N/ha. Jeśli przyjmuję się, że w glebie jest 60 kg N/ha to ilość azotu, którą należy dostarczyć rośli...