Przejdź do głównej zawartości

Wydajność upraw - dlaczego jest ważna?

Skuteczne rolnictwo opiera się na danych. Wszystko w rolnictwie dostarcza danych: gleba, pogoda, uprawa, sprzęt i ludzie. Dziś sprawdzimy, po co nam informacje o wydajności upraw.

Dane dotyczące plonów są jednymi z najcenniejszych. Każdy rolnik powinien gromadzić informacje o wynikach plonu ze swoich pól, a nawet z konkretnych części pól. Przede wszystkim wykorzystuje się je do szacowania zysków i strat, ale szczegółowe dane o tym, jaka była wydajność naszych upraw może mieć wpływ na nasze decyzje uprawowe w przyszłym sezonie. Precyzyjne zbieranie danych na temat plonowania jest ważne, ale może być kłopotliwe podczas zbiorów, które bardzo absorbują czas w trakcie prac. Z pomocą przychodzą coraz bardziej rozwinięte sprzęty rolnicze, które zbierają dane geograficzne oraz liczą wagę zbieranych plonów w czasie rzeczywistym, niekiedy są w stanie nawet określić jakość plonu.

Wielu rolników nie ma dostępu do nowoczesnego sprzętu, ale dobre przygotowanie do zbiorów i skrupulatne monitorowanie kolejnych faz zbioru, na pewno pomogą przy tworzeniu mapy zbiorów z danego pola. Można sobie z tym poradzić ręcznie, tzn. przed zbiorami zaplanować ścieżki przejazdów, podzielić pola na sekcje i ważyć plon z każdej sekcji osobno. A następnie na tej podstawie stworzyć sobie mapę gęstości plonu. Wymaga to sporo pracy i zorganizowania, ale  jest możliwe.

Innym rozwiązaniem jest możliwość zamówienia profesjonalnej usługi, przykładowo AgTechStudio monitoruje zbiory na polu za pomocą specjalistycznego sprzętu, następnie dzięki pomocy sztucznej inteligencji liczy zbiory i wykonuje mapę gęstości zbioru.

Mapa gęstości plonu pokazuje rozkład plonów na polu. Obszary, które były najmniej plonotwórcze, wymagają dodatkowej analizy, zdiagnozowania przyczyn słabych plonów i planu zabiegów mających na celu podniesienie wydajności pola. 
Mapa gęstości dla pola doświadczalnego - wykonanie AgTechStudio (usługi)
Odwiedź naszą stronę https://agtechstudio.com/ i dowiedz się więcej o naszych usługach i produktach.

Komentarze

  1. A jakie zboże jest najczęściej uprawiane w Polsce ? Mnie ten temat zaciekawił i czytałam w tym artykule o tym https://wiesci.waw.pl/uprawy-zboza-polsce-ktorych-gatunkow-uprawia-sie-u-nas-najwiecej/ . Nadal sa przecież spore gospodarki a ludzie sieją zboża, i dbają o nie żeby plony były spore.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Nawożenie azotowe pszenicy ozimej

Nawożenie azotowe bezpośrednio wpływa na plon zbóż ozimych. Od wielkości i momentu zastosowania azotu, zależy liczba źdźbeł a co za tym idzie, również liczba kłosów. Nawożenie azotem należy rozpocząć wcześnie, przed ruszeniem wegetacji, kierując się zasadą, że „azot powinien czekać na rzepak/pszenice, a nie odwrotnie”. Nawożenie pszenicy ozimej Do uzyskania 1 tony ziarna jakościowego, pszenica ozima wraz z odpowiednią ilością słomy, w trakcie sezonu wegetacyjnego, pobiera od 28 – 32 kg N/ha. Zakładając plon 7-8 t/ha pszenica pobiera w przybliżeniu od 210 do 240 kg N/ha (7 t/ha x 30 kg N/ha). Nie oznacza to jednak, że należy dostarczyć roślinom aż tak dużej ilości azotu. Planując nawożenie należy brać pod uwagę Nmin (azot mineralny) w glebie, dostępny dla rośliny przez cały okres wegetacji. W zależności od żyzności gleby, temperatury oraz wilgotności, mineralizacji ulega od 40 – 60 kg N/ha. Jeśli przyjmuję się, że w glebie jest 60 kg N/ha to ilość azotu, którą należy dostarczyć rośli

Charakterystyka najważniejszych szkodników rzepaku ozimego

Spośród roślin o znaczeniu gospodarczym, rzepak uważa się za roślinę uprawną najbardziej zagrożoną uszkodzeniami spowodowanymi przez szkodniki we wszystkich stadiach wzrostu i wytwarzania plonu. Uszkadzane mogą być wszystkie narządy rośliny: liścienie, liście, szyjka korzeniowa, łodyga, pąki kwiatowe oraz nasiona. Niniejszy artykuł przedstawia charakterystykę szkodników, powodujących największe straty w plonie rzepaku ozimego.  Chowacz brukwiaczek ( Ceutorhynchus napi Gyll.) Chowacz brukwiaczek jest największy spośród gatunków chowaczy występujących na rzepaku. Chrząszcz długości 3 – 3,5 mm, owalny, wypukły, ubarwienie jednolicie czarne, matowe z krótkimi białawymi łuskami. Chrząszcze przelatują z miejsca zimowania (gleba po zeszłorocznym rzepaku), wczesną wiosną, zazwyczaj w marcu, przy temperaturze powietrza osiągnie poziom 6 – 9 o C. W zależności od warunków pogodowych, pomiędzy obudzeniem się ze snu, a lotem chrząszczy mija do 2 tygodni. Gdy temperatura powietrza przek

Choroby pszenicy ozimej

Pszenica ozima może być narażona na infekcję wielu patogenów chorób grzybowych w całym okresie wegetacyjnym, skutkujących obniżeniem plonu oraz jakości ziarna . Wybrane choroby grzybowe mogą infekować w różny sposób oraz porażać różne części roślin (źdźbła, liście, kłosy). Do najważniejszych chorób grzybowych pszenicy ozimej należą: DTR (brunatna plamistość liści), rdze, septorioza paskowana liści, fuzarioza kłosów, łamliwość źdźbła zbóż i traw oraz mączniak prawdziwy zbóż i traw. Mączniak prawdziwy zbóż i traw Sprawcą choroby jest grzyb Blumeria graminis. Patogen rozwija się na powierzchni roślin, pobierając składniki pokarmowe z komórek skórki rośliny. Pierwsze objawy choroby można zaobserwować już jesienią, szczególnie w warunkach wysokiej temperatury i wilgotności powietrza. Charakterystyczny biały nalot grzybni z drobnymi czarnymi plamami pojawia się na liściach, pochwach liściowych, a także na źdźbłach. Silne porażenie tej choroby może skutkować przedwczesnym zasychaniem